Kazuistiky, jednotlivé případy akupunktury

1. A.S. 1946, žena

1 rok bolesti v dolních zádech a v lýtkách při chůzi i krátké. Brání to v turistice, kterou má velmi ráda. Dále v OA duodenální vřed před 30 lety, od té doby obč.potíže, posledních několik měsíců zhoršení, bolesti i po malých dietních chybách, Helicid přechodně zlepší. Dolní končetiny bez brnění, bolest je spíše na zadní straně dolní končetiny (v kořeni S1). Cévní vyšetření negativní (i když kuřačka). Hybnost v dolní páteři bez omezení, orientačně neurologie bez významného nálezu, rtg neměla. Provedena akupunktura na bolesti v dol. zádech a v nadbříšku. Po 3 sezeních během 1 týdne podstatný ústup bolestí lýtek při chůzi i bolestí v epigastriu, může jíst více potravin. Po dalších 2 sezeních téměř úplný ústup potíží v dolních končetiny i nadbříšku (epigastriu). Poté zahájena akup. na bolesti pravého kolene, kde artróza I-II st. Bolesti v dolních končetinách a nadbříšku po 3 měsících od zahájení akup. neudává.

2. P.J. 1971, muž

VI/O9 klíště, za měsíc potíže — bol. šíje, do hlavy, tak do uší, cukání svalů. IX/O9 odběry — borelióza — Doxybene 3 týdny. Vymizení cukání svalů, zmírnění bolestí šíje i hlavy, stále cítí tlak v uších, hlavě a trnutí v šíji, ztuhlost šíje a tlak v týlu. Zhoršené soustředění, únavnost. Akup. na bolesti hlavy z krční páteře (tzv.CC  – cervikokraniální syndrom) zahájena 0,5 roku po klíštěti, frekvence 1x týdně. Provedeno 9 sezení během 2 měsíců na CC syndrom. Ústup trnutí šíje a hlavy, tlaku do uší a do hlavy, mírně přetrvává ztuhlost šíje, cítí se vcelku dobře, dop. rehabilitaci a akup. 1x měsíčně 0,5 roku.

3. L.H. 1963, žena

5 let bolesti v dol. zádech s prop. do dolní končetiny vzadu (S1) vpravo. Bol. zejm. při chůzi, vstávání, v noci při pohybu (budí jí to). Pomáhala prav. rehabilitace a léky, posl. 0,5 roku již bez efektu. CT jen mírné protruze (povysunutí ploténky) L4/5,L5/6, bez herniace (bez výhřezu), foramina (páteřní otvory pro výstup nervových kořenů) zachována. Akup. zahájena III/09, již po 1.sezení úleva, může bez analgetik, při 4. sezení udává podst. zlepšení (asi 80%). Provedeno 10 sezení akup. během 2,5 měsíce, trvá podstatné zlepšení, poté prováděna akup. k udržení efektu při dlouhodobém předchozím trvání potíží, frekvence 1x měsíčně, naposl. II/010 — trvá podstatné zlepšení.

Brno 23. 3. 2010
MUDr. L. Fildán